Pusat Jagaan Nur Hasanah

Differently Abled, Health, Senior Citizens

Contact personMohiadin Bahado
Websitepusatjagaan-nurhasanah.blogspot.com/
Phone number +603 8766 8100
Fax number +603 8766 8100
Year of establishment2006
AddressLot 842, Lorong Dato' Dagang Haji Tahir, Kg. Sesapan Kelubi, 43700 Beranang, Selangor.

HSSiapa kami
Persatuan Pegawai Pembangunan Masayarakat (Perubatan) Malaysia [PPPM(P)M] telah menagmbil inisiatif menubuhkan pusat jagaan sementara (perantaraan) khusus bagi mengendalikan kes-kes terdampar di hospital-hospital kerajaan kerap menjadi masalah kepada pengurusan hospital khususnya kepada Pegawai Keja Sosial Perubatan. Kesukaran mendapatkan penempatan bagi pesakit-pesakit terdampar yang telah di caj dari wad telah membawa kepada idea penubuhan penempatan sementara ini yang dikenali sebagai Pusat Jagaan Nur Hasanah.

Menyedari hakikat bahawa satu fungsi pegawai kerja perubatan adalah membantu pesakit-pesakit yang bermasalah penjagan dan penempatan maka Pusat Jagaan Nur Hasanah telah diwujudkan pada September 2006 bagi menyediakan penempatan sementara. Fenomena ini semakin meningkat seiring perkembangan dan kepesatan pembangunan telah memperlihatkan bahawa pendekatan ini perlu diberi perhatian serius dengan mengambil kira pelbagai aspek emosi, sosial, ekonomi, rangkaian perhubungan dan sokongan (support)keluarga. Masyarakat perlu memainkan peranan mereka bagi membantu golongan ini dalam bentuk dana dan khidmat sosial.

Objektif kami

Menyediakan penempatan sementara (maksimum enam bulan) bagi kes-kes terdampar lelaki seperti berikut :

1. Pesakit terdampar tanpa waris.
2. Muallaf (saudara baru)
3. Warga emas
4. Orang kurang upaya

Keperluan kami

Kos penyelenggaraan bulanan rumah itu ditampung pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang persendirian yang berjumlah RM17,950.42 sebulan untuk 20 orang penghuni.


 
Do you know of an update to this profile? Let us know by clicking here!