PENGENALAN
Persatuan Orang Pekak Negeri Melaka (POPNM) adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan OKU berdaftar yang diberi mandate oleh warga Pekak negeri Melaka untuk menjaga kebajikan ahli-ahli Pekak dan menganjurkan pelbagai aktiviti di negeri Melaka. POPNM telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Pendaftaran Pertubuhan pada 24 Mac 1998 dengan nombor pendaftaran 361-PPP/MEL 6/98. POPNM juga menjadi ahli gabungan Persekutuan Orang Pekak Malaysia (MFD ). POPNM mempunyai jumlah bilangan ahli seramai 220 orang Pekak 1Malaysia. Pada hari ini, POPNM beroperasi sepenuh masa untuk memberikan khidmat dan bantuan kepada komuniti Pekak bertempat di Pusat Komunikasi Orang Pekak Melaka di alamat PERSATUAN ORANG PEKAK NEGERI MELAKA, NO.7-1, JALAN BU 3, TAMAN BACHANG UTAMA, 75350 MELAKA.

Mission

MATLAMAT POPNM
– Untuk menyatu padukan semua orang Pekak dari pelbagai kaum
– Untuk meningkatkan taraf hidup orang Pekak di Melaka khasnya dan di Malaysia amnya.
– Untuk membantu dan memberi perkhidmatan sewajarnya kepada orang Pekak di mana sahaja mereka berada.
– Untuk merangsang dan menggalakkan pertukaran maklumat dan pengalaman di antara orang Pekak dan orang normal dan sebaliknya.
– Untuk memberi bantuan teknikal dan khidmat nasihat secara langsung atau tidak
langsung di antara orang Pekak dengan agensi-agensi berkenaan apabila diperlukan.
– Untuk berkongsi meningkatkan bahan-bahan berkaitan dengan orang Pekak dan
keperluan-keperluan semasa orang Pekak.
– Untuk menghargai sumbangan orang Pekak dalam masyarakat.
– Untuk menyumbang , mengeluarkan atau mengembangkan kewangan pertubuhan dalam apa jua bentuk yang dibenarkan untuk mencapai matlamat pertubuhan.
– Untuk bekerjasama dengan semua pihak di mana orang pekak ada kepentingan seperti cabaran Pendidikan, Sekolah Pendidikan Khas, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Buruh, Hospital, Klinik, Mahkamah dan lain-lain agensi sukarela.
– Untuk menyumbang sedaya upaya ke arah pencapaian Wawasan Negara.

PERKHIDMATAN DISEDIAKAN
KHIDMAT JURUBAHASA ISYARAT
PEKERJAAN
PERUBATAN
KES MAHKAMAH
PERIBADI
SEMINAR
MESYUARAT

PENEMPATAN PEKERJAAN
SEKTOR SWASTA
SEKTOR AWAM

PUSAT KOMUNIKASI ORANG PEKAK NEGERI MELAKA
KELAS ICT
VIDEO RELAY SERVICES
LAMAN INTERAKTIF
PERKHIDMATAN ONLINE
KAMUS MAYA BAHASA ISYARAT MALAYSIA

KELAS BAHASA ISYARAT MALAYSIA
KAKITANGAN KERAJAAN
INDIVIDU YANG MEMPUNYAI ANAK PEKAK
MAJIKAN DAN PEKERJA SWASTA
ORANG RAMAI YANG BERMINAT

Persatuan Orang Pekak Negeri Melaka (POPNM)

[email protected]Email
+606 2843 155 Phone Number
+606 2843 155 Fax Number
Established since 1998Year of Establishment
PPM-002-04-24031998Registration Number
No.15 JALAN DURIAN DAUN 75350 MelakaAddress
Visit Us

 
Every donation goes to Touching Hearts Welfare Society, Kuala Lumpur and Selangor and is exempted from tax under sub-section 44(6) of Income Tax Act 1967. Hati.my does NOT collect donations on behalf of other NGOs. UPDATE: Our Tax Exempt status is pending renewal. Expected date after 24 August 2024. With that, all donations received from April 2024 onwards will be issued with our new tax-exempted receipts after 24 August 2024. Kindly email [email protected] after your transaction is successfully completed to receive a receipt. The receipt will feature the following fields:
?
?
?
I have read the privacy policy and refund policy statements. UPDATE: Our Tax Exempt status is pending renewal. Expected date after 24 August 2024. With that, all donations received from April 2024 onwards will be issued with our new tax-exempted receipts after 24 August 2024.
hati