Siapa kami

Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Hawa Kinta, Ipoh mula beroperasi pada 1 Disember 1998. Pada waktu itu, pertubuhan beroperasi di atas nama Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Dan Orang-Orang Tua Daerah Kinta, Perak (Hawa Kinta). Pertubuhan ini bertempat di JKR. No. 158/3, Jalan Taman Pari, Ipoh. Pengasas pada masa itu ialah Allahyarham Hj. Abdul Wahab B. Yeop Ariffin. Pada bulan 5, 2003 pertubuhan ini telah berpindah ke alamat No. 79, 80, 89 & 90, Jalan Sungai Pari, 30200 Ipoh, Perak yang terdiri daripada bangunan empat buah berkembar kuarters kerajaan.

Kuarters ini disewa dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (SUK) dengan kadar sewa sebanyak RM300 sebulan. Pertubuhan ini telah diambil alih oleh anak Allahyarham Haji Abdul Wahab bin Yeop Ariffin, iaitu Encik Abdul Wahadi bin Haji Abdul Wahab. Pada tanggal 30hb Mei 2006, pertubuhan  ini telah didaftarkan serta beroperasi di atas nama yang baharu iaitu Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Hawa Kinta, Ipoh. Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Hawa Kinta, Ipoh ini telah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Perak. Nombor pendaftaran bagi pertubuhan ini adalah 0604-06-PRK. Pertubuhan ini juga terdiri daripada ahli gabungan Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Malaysia (PEYATIM).

Pada masa kini, anak-anak yatim  di bawah kelolaan dan jagaan pertubuhan ini adalah seramai 19 orang yang terdiri daripada tujuh orang lelaki dan lapan orang perempuan. Mereka berumur dalam lingkungan 10 tahun hingga 64 tahun.

Kami menjaga

Kategori anak-anak yatim di bawah penjagaan pertubuhan ini adalah terdiri daripada anak-anak yatim dan keluarga yang tidak berkemampuan. Kemasukan anak-anak yatim ke dalam pertubuhan ini tidak dikenakan sebarang bayaran dan ditanggung sepenuhnya oleh pertubuhan ini. Ahli jawatankuasa di dalam pertubuhan ini adalah seramai 10 orang di mana 5 orang bekerja secara sukarela manakala seramai empat orang pekerja tetap yang dibayar gaji pada setiap bulan.

Asrama lain

Di samping itu, pertubuhan ini mempunyai sebuah asrama lagi di Jalan Manjoi, yang di kenali sebagai Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim dan Miskin Ar-Ridwani yang beralamat di No. 22 & 22A, Jalan Manjoi, Taman Pari, 30100 Ipoh, Perak. Pertubuhan Ar-Ridwani ini diuruskan oleh Puan Norwahi binti Haji Abdul Wahab iaitu kakak kepada Encik Abdul Wahadi bin Haji Abdul Wahab. Persamaan di antara Pertubuhan Hawa Kinta dengan Pertubuhan Ar-Ridwani ini adalah dari segi hal-hal pentadbiran serta pengurusan dari segi melibatkan hal-hal kewangan, ia akan diasingkan dan diuruskan oleh pertubuhan masing-masing. Bank yang digunakan oleh Pertubuhan Hawa Kinta ini adalah Bank Islam Malaysia Berhad dan Bank Muamalat Malaysia Berhad.

Kebanyakan anak-anak yatim ini bersekolah di sekolah rendah dan menengah yang berdekatan dengan asrama bagi memudahkan mereka berjalan kaki ke sekolah yang berdekatan. Bagi anak-anak yatim yang bersekolah di kawasan yang jauh dari asrama, pihak pertubuhan telah menyewakan mereka sebuah bas sekolah.

Learn More

Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Dan Orang-Orang Tua Kinta (Hawa)

hawa-kinta.blogspot.comWebsite
+605 242 6100Phone Number
+6017-3851577; +6012-5082852Phone Number
+605-2535955Fax Number
Established since 1998Year of Establishment
0604-06-PRKRegistration Number
No. 79, Jalan Sungai Pari, 30200 Ipoh, Perak.Address
Visit Us

 
Every donation goes to Touching Hearts Welfare Society, Kuala Lumpur and Selangor and is exempted from tax under sub-section 44(6) of Income Tax Act 1967. Hati.my does NOT collect donations on behalf of other NGOs. Kindly email [email protected] after your transaction is successfully completed to receive a receipt. The receipt will feature the following fields:
?
?
?
I have read the privacy policy and refund policy statements.
hati